Yleinen

Pelaajan asialla

30.03.2013, pskemi

Tässä vastine Fc-88:n laatimaan tiedotteeseen, jonka he olivat kotisivuillaan eilen torstaina 28.3.2013 julkaisseet heti yhdeksän uutisten jälkeen. Minä asianosaisena seison sanojeni takana ja kerron nyt asiat niin kuin ne ovat.

Tämä tapahtumasarja sai alkunsa siitä, kun seuramme toimihenkilö Jukka Kuusistolle oli erään Fc:ssä pelaavan pelaajan isä kertonut, että poika on lopettanut pelaamisensa siinä seurassa. Jukka ilmoitti siitä minulle, koska minä vastaan seuramme pelaajahankinnoista sekä pelaajakartoituksesta. Tunsin pelaajan entuudestaan ja otinkin häneen viipymättä yhteyttä ja kysyin pitääkö lopetuspäätös paikkaansa. Pelaaja vastasi minulle, että on lopettanut siinä seurassa pelaamisen ja lopettanut harjoittelun. Kysyin häneltä olisiko kiinnostunut tulemaan meidän kanssamme harjoittelemaan ja hän vastasi myöntävästi. Tämän tiedon saatuani kerroin pelaajalle, että soitan Kalle Huuskolle, joka toimii Fc-88:ssa valmennuspäällikkönä kysyäkseni mahdollisuutta pelaajan osallistumiseen meidän harjoituksiin. Se miksi en soittanut seuran puheenjohtajalle, johtuu siitä, että haluan tiedustella asiat siltä henkilöltä joka tästä asiasta on suoraan tietoinen. Sain Kallen kiinni ja kun olin kysymykseni kysynyt ja asian esittänyt, niin vastaus oli korotetulla äänenpainolla sanottu EI! Keskusteltuamme asiasta tovin ilmoitti Kalle minulle, että jos pelaaja tulee meidän harjoituksiin niin käräjillä tavataan. Erikoista toimintaa minun mielestä, kun pelaaja oli pari viikkoa aiemmin ilmoittanut ettei enää heidän harjoituksiinsa tule.

Seuraavaksi pelaajan isä soitti minulle ja kertoi, että Kalle oli ollut häneen yhteydessä ja uhkaillut 2 vuoden kilpailukiellolla ja ehdottomasti kieltänyt osallistumasta treeneihimme. Päätettiin, että selvitellään asiaa ja pelaaja tulee meidän treeneihin, kun asiaan saadaan varmuus ja pelaajan kausi ei jää tämän tapauksen takia pelaamatta kokonaan. Mistään sopimuksista pelaajan tai hänen isänsä kanssa ei minun taholtani puhuttu, vaan ainoastaan siitä, että me tarjoamme hänelle treenimahdollisuuden ilman kustannuksia.

Koska omaan pelitaustani puolesta hyvät yhteydet jalkapallon pelaajayhdistykseen, päätettiin pelaajan isän kanssa, että kysyn heidän kantaansa asiaan. Onneksi pelaajillakin on ammattilaisia käytössään ja sieltä sain tärkeää tietoa näihin asioihin suhtautumisesta. Tiedoksi vain vanhemmille, jotka sopimuksia tekevät mihin seuraan tahansa, lukekaa tarkkaan ne paperit, ja jos jokin asia askarruttaa niissä mieltä, on hyvä ne jollakin asian tuntevalla ihmisellä luetuttaa. Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan kanssa vaihdettiin monet puhelut ja heidän kantansakin oli kyllä sellainen, että sovussa vaan sopimuksen purku ja pelioikeudet uuteen seuraan. Painavina tekijöinä alaikäisen pelaajan sopimuksen purkuun oli pelaajan halu, vanhempien halu pelaajan kehityksen ja tulevaisuuden kannalta sekä tärkeimpänä seikkana se, että pelaajan koko ura on vaarassa tyrehtyä ja mahdollisesti loppua kokonaan.

Viime maanantaina siis kaikki alkoi ja siihen väliin mahtuu varmasti toistakymmentä työtuntia minulta asian selvittämiseksi ja kaikki sen takia, että tämä nuori pelaaja ei lopettaisi pelaamista ja saisi edes sen harjoitteluluvan meille. Viimeisimmän liikkeen tein asian suhteen alkuviikosta, jolloin otin yhteyttä Fc:n puheenjohtaja Timo Bergiin ja pyysin kahdenkeskistä palaveria, koska Kallen kanssa ei homma tuntunut etenevän. Sovittiin tapaaminen torstaille eli eiliselle ja kahden kesken. Saapuessani tapaamiseen siellä oli tottakai Kallekin paikalla, mutta ei se minua haitannut, vaikka toisin olikin sovittu. Palaverin anti oli lyhyt ja ytimekäs. Pelaaja ei saa purettua sopimusta, mikäli me emme maksa siirtokorvausta tai anna jotain rahassa mitattavaa vastinetta seuralle. Puheenjohtajan mielestä pelaaja voi juoksennella vaikka metsässä, jos haluaa harjoitella. Yksikään pelaaja ei tule heiltä poistumaan ilman korvauksia, vaikka olisi vaihtoehtona lopettaminen. Minä ilmoitin kohteliaasti, että emme aio maksaa pelaajasta korvauksia, koska sopimus on muutenkin purettavissa. Palaverin anti oli siis vaatimaton ja Kallen sanoja lainaten: ”Mikäli pelaaja tulee teidän treeneihin, niin käräjillä tavataan”. Käsittämätöntä toimintaa seuralta, jonka juniorityötä arvostetaan (minäkin arvostan), mutta kuitenkin ollaan valmiita uhraamaan oman edun sekä egonsa pönkittämisen edessä alaikäinen pelaaja alttarille. Tulee vain mieleen, että toivottavasti kaikki muut haluavat siellä olla, koska tuon pojan tilanteeseen ei halua kukaan. Jos jollakulla jäi epäselväksi jokin asia keskusteluihin liittyen, Kallelta tai Timolta löytyy varmasti nauhoitteet.

Kommentoin myös väitteeseen siitä, että työajalla harjoittaisin pelaajien ”värväystä”. Kun herra puheenjohtaja tarkistaa työnkuvani, niin huomaa, että juuri minun ammatissani on tehtävänä ohjata nuoria sekä opiskelu, että myös vapaa-ajan harrastuksissa minun mielestäni oikeaan suuntaan. Tiedän Fc:n pelaajat ja he tietävät minut pelivuosieni takia, joten aika usein jalkapallosta puhutaan työaikanani. Yhtään sopimustarjousta tai neuvottelua en ole pelaajien kanssa käynyt, vaan olen kertonut millaista toimintaa meidän seurassa harrastetaan. Pojat tekevät aikanaan omat ratkaisunsa ja suotakoon heille valinnanvapaus tässäkin asiassa.

Talvella tapahtuneeseen b-juniori asiaan en ota kantaa, koska en ole sen käänteistä tietoinen. Minun tehtävä on vastata Ps Kemin edustusjoukkueen pelaajahankinnoista sekä neuvotteluista ja ne on sujuneet ihan mallikkaasti.

Kaikella kunnioituksella Fc:n esiintuloa kohtaan, ihmettelen, mitä he aikoivat sillä saavuttaa. He halusivat asiasta julkisen, joten puidaan sitä sitten. Minä arvostan Fc:n juniorityötä, mutta näitä toimintatapoja en arvosta. Minulla on aina ollut pelaajalähtöinen ajattelutapa ja pelaajan täytyy olla tyytyväinen asemaansa. Meilläkin oli pelaaja, joka halusi talvella pois, koska ei ollut tyytyväinen tilanteeseen, eikä meillä tullut mieleenkään pitää häntä joukkueessa vastoin tahtoaan. Toivonkin Fc-88:n toimihenkilöiltä kunnioitusta pelaajaa kohtaan ja muistakaa, että seura tekee työtä pelaajan eteen eikä päinvastoin.

Fc:n laatimassa tiedotteessa oli kysytty: ”Mitä palloliitto asiasta tuumaa.” Minä kysyn: ”Mitä pelaajayhdistys tästä tuumaa?”

”Mitä tarkoittaa Arto Hakalan ottama täydellinen vastuu asiassa.” Se tarkoittaa, että otan täyden vastuun tästä asiasta Ps Kemin johtokunnan tukemana.

Enempää en halua näitä asioita julkisuudessa puida, enkä ala mollaamaan mitään seuraa. Tehdään asiat omalla tavallamme seuroissa, mutta toivottavasti yksikään pelaaja ei joudu kärsimään tällaisista tilanteista enää tulevaisuudessa.

Kunnioittaen,

Arto Hakala sekä Palloseura Kemi Kings ry:n johtokunnan jäsenet


Yksi vastaus

  1. ruotsoi sanoo:

    eikö kemissä päästä vieläkään eroon tästä naurettavasta touhusta, tässä ei voita kukaan koskaan mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *